Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

 

Zapoznaj się z POLITYKĄ PRYWATNOŚCI I PLIKÓW COOKIES.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej

System QMP (Quality Meat Program)

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego
ul. Smulikowskiego 4, 00-389 Warszawa
tel. 666 337 299, biuro@pzpbm.pl, Regon 140126729
NIP 952-19-67-784, KRS 0000233381, Rachunek Bankowy 30 1500 1126 1211 2008 3369 0000
L.dz.220/PZPBM/2024 Warszawa, 12.06.2024 r.
Według rozdzielnika
Szanowni Państwo,
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi od 12 marca br.
System QMP (Quality Meat Program) został włączony do dopłat za praktyki dobrostanowe
dla rolników uczestniczących w krajowych systemach jakości, co pozwala na uzyskanie
podstawowej pomocy z tytułu posiadania zwierząt utrzymywanych w kierunku opasowym
w kwocie:
 250 zł do krowy mamki powyżej 24 m-cy,
 130 zł do opasa poniżej 18 m-cy,
do każdej posiadanej sztuki wraz z możliwością zwiększenia tej kwoty po spełnieniu
dodatkowych wymagań, wstępne wyliczenia można oszacować za pomocą kalkulatora
dostępnego na stronie https://qmpsystem.eu/kalkulatorqmp/.
W związku z niewielką świadomością beneficjentów o możliwości skorzystania
z tego programu, prosimy w ramach działalności sołectw, o pomoc w szerzeniu informacji
o możliwości uzyskania dopłat z tytułu Systemu QMP do utrzymywania bydła mięsnego,
jak również od 1 stycznia 2024 roku do bydła ras mlecznych oraz bydła w typie kombinowanym
użytkowanych w typie mięsno-opasowym, mleczno-opasowym lub opasowym.
Dodatkowe pieniądze w ramach ekoschematu „Dobrostan zwierząt” dla rolników
uczestniczących w krajowych systemach jakości może uzyskać producent, który złoży wniosek
do dowolnej jednostki certyfikującej, przeszedł audyt oraz otrzymał certyfikat QMP.
Wnioski o przystąpienie do certyfikacji w ramach programu System QMP powinny zostać
złożone do dnia 1 lipca br., zaś złożone po tym terminie będą proporcjonalnie zmniejszać
płatność o 1% z każdym dniem następującym po tym terminie. Obecnie Minister Rolnictwa
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego
ul. Smulikowskiego 4, 00-389 Warszawa
tel. 666 337 299, biuro@pzpbm.pl, Regon 140126729
NIP 952-19-67-784, KRS 0000233381, Rachunek Bankowy 30 1500 1126 1211 2008 3369 0000
i Rozwoju Wsi prowadzi prace dotyczące możliwości przedłużenia certyfikacji gospodarstw
do dnia 30 września 2024 roku. Możliwe jest zatem otrzymanie płatności w ramach
tegorocznych wniosków.
Korzystanie ze wsparcia oferowanego w ramach ekoschematu Dobrostan opasów
z praktykami: Utrzymanie zwierząt w systemie QMP, ściółka, zwiększenie powierzchni 50%
wybiegi pozwala uzyskać nawet 700PLN/sztuki (!). W ubiegłym roku rolnicy wykorzystali
z dobrostanu opasów tylko w 17%. Potrzebne lepsze dotarcie do nich z korzyścią dla nich.
Szczegółowe informacje dostępne na: https://qmpsystem.eu/
W załączeniu przesyłam informacje o kryteriach jakie muszą spełnić beneficjenci.
Z poważaniem
Jerzy Wierzbicki
Prezes Zarządu
Rozdzielnik:
Gminy miejsko-wiejskie oraz wiejskie w Polsce.
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego
ul. Smulikowskiego 4, 00-389 Warszawa
tel. 666 337 299, biuro@pzpbm.pl, Regon 140126729
NIP 952-19-67-784, KRS 0000233381, Rachunek Bankowy 30 1500 1126 1211 2008 3369 0000
Podstawowe kryteria jakie należy spełnić aby dołączyć do programu:
Katalog ras bydła dopuszczonych do certyfikacji w Systemie QMP:
 bydło ras mięsnych
(LM) Limousine
(CH) Charolaise
(AN), (AR) Angus
(HH) Hereford
(SL) Salers
(SM) Simental
(GA) Galloway
(HI) Highland
(BB) Belgijska biało-błękitna
(WA) Wagyu
(BD) Blond d’Aquitaine
(MM) mieszańców ras mięsnych, których materiał ojcowski pochodzi od buhajów ras
mięsnych.
 bydło ras mlecznych
(HO) holsztyńsko fryzyjska
(RW) polska holsztyńsko fryzyjska
odmiana czerwono – biała
(RE) europejskie bydło czerwone
(pozostałe odmiany rasy)
(ZR) polska czarno – biała
(ZB) polska czerwono – biała
(MS) mieszańców ww. ras
 bydło w typie użytkowym kombinowanym
(RP) polska czerwona,
(MO) montbeliarde
(BG) bydło białogrzbiete,
(SM) simental
(MS) mieszańców ww. ras, których materiał ojcowski pochodzi od buhajów ras mlecznych.
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego
ul. Smulikowskiego 4, 00-389 Warszawa
tel. 666 337 299, biuro@pzpbm.pl, Regon 140126729
NIP 952-19-67-784, KRS 0000233381, Rachunek Bankowy 30 1500 1126 1211 2008 3369 0000
Główne założenia systemu QMP to:
 Utrzymywanie bydła bez uwięzi, wolnostanowiskowe.
 bez wydzielonych legowisk na ściółce powierzchnia w przeliczeniu na sztukę:
 krów i jałówek powyżej 7-go miesiąca ciąży – co najmniej 4,5 m2
 jałówek powyżej 6-go miesiąca życia, jednak nie dłużej niż do 7-go
miesiąca ciąży – co najmniej 2,2 m2
 bydła opasowego o masie ciała do 300kg – co najmniej 1,6 m2
 bydła opasowego o masie ciała powyżej 300kg – co najmniej 2,2 m2
 buhajów – co najmniej 9 m2
 bez wydzielonych legowisk i ściółki, z wyjątkiem buhajów, krów i jałówek
cielnych powyżej 7-go miesiąca ciąży, powierzchnia w przeliczeniu na jedną
sztukę powinna wynosić w przypadku utrzymywania:
 jałówek powyżej 19-go miesiąca życia, jednak nie dłużej niż do 7-go
miesiąca ciąży – co najmniej 2 m2 ,
 jałówek pow. 6-go miesiąca życia do 19-go miesiąca życia – co najmniej
1,6 m2
 bydła opasowego o masie ciała do 300kg – co najmniej 1,3 m2
 bydła opasowego o masie ciała powyżej 300kg – co najmniej 1,8 m2
 Opracowany plan żywienia i dbałość o jakość paszy – plan żywienia zwierząt
zgodnie z ich potrzebami bytowymi i produkcyjnymi, w przypadku pasz z zakupu
od certyfikowanych dostawców pasz wg deklaracji.
 Stała współpraca z lekarzem weterynarii – deklaracja stanowiąca poświadczenie
przez producenta zapewnienia w gospodarstwie profilaktyki lekarsko-weterynaryjnej
(np.: kwarantanna, odrobaczanie, reagowanie na symptomy).

powrót do kategorii
Poprzedni Następny

Pozostałe
aktualności

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.